Geschikte huisvesting voor weinig geld

Een belangrijk onderdeel van goede verzorging voor een hamster is het voorzien van een geschikt verblijf. Een verblijf moet ruim genoeg zijn en rekening houden met de natuurlijke behoeften van de hamster.

→ Meer info over een goede huisvesting voor je hamster vind je hier: http://hamsteropvangnona.be/huisvesting/

Er zijn veel mooie spulletjes te koop voor je hamster, maar een geschikt verblijf hoeft zeker niet duur te zijn. Ook voor weinig geld kun je verblijven kopen en inrichten die aan de natuurlijk behoeften van je hamster voldoen. Hieronder zullen we enkele mogelijkheden beschrijven om met weinig geld een geschikt verblijf in te richten.

Het verblijf

Onderstaande verblijven zijn vaak goedkoop of zelfs gratis te vinden op tweedehandssites, facebook, kringloopwinkels,…

Aquaria (ook als ze oud en/of lek zijn) zijn perfect geschikte verblijven voor een hamster op voorwaarde dat ze groot genoeg zijn. We raden wel aan om een deksel te gebruiken om ontsnapping tegen te gaan. Dit is eenvoudig te maken met houten plankjes waartussen je gaas spant.

Bij Ikea vind je verschillende meubelstukken die gebruikt kunnen worden als verblijf. Een Ikea Detolf vitrinekast of een Ikea Kallax/Expedit kast kan je op zijn rug leggen om er zo een glazen verblijf van te maken. Net als bij een aquarium raden we wel aan om nog een deksel te knutselen. Ook veel andere, oude vitrinekasten, boekenkasten of andere meubelen kunnen gemakkelijk worden omgebouwd tot een geschikt hamsterverblijf.


Een volledig nieuw verblijf maken kan door bijvoorbeeld met multiplex platen een box te vormen. Aan de voorkant kan je plexiglas of glas gebruiken. Hier vind je een overzicht van veilig te gebruiken materialen voor het bouwen van je verblijf: http://hamsterverblijven.weebly.com/veilige-materialen.html

De inrichting

1. Het is belangrijk dat je hamster een dikke laag bodembedekking heeft van minimum 15 cm bij dwerghamsters en minimum 20 cm bij Syren. Een nog veel dikkere laag bodembedekking wordt aangeraden. Het voordeel aan zo’n dikke laag bodembedekking is dat het verblijf veel minder of zelfs niet volledig moet worden schoongemaakt. Alleen de plasplekjes moeten regelmatig bijgehouden worden.

2. Een meerkamerhuis kun je eenvoudig en goedkoop zelf maken. Onze handleiding vind je hier: handleiding. Ook kun je vanaf 11 euro eentje bestellen bij onze opvang. Een overzicht van onze meerkamerhuizen vind je hier: onze handgemaakte spullen.

3. Bijna iedereen heeft wel iets in huis wat geschikt is om te gebruiken als zandbad, bijvoorbeeld ovenschalen, glazen potten, aardewerken kommetjes… Het chinchillazand om het badje mee te vullen, moet je wel ergens kopen.

4. Net als bij het zandbad, zijn er veel voorwerpen die kunnen dienen als schuilplaats. Bijna alles uit keramiek of aardewerk kun je gebruiken. Voorbeelden zijn bloempotten, theelichthoudertjes, schaaltjes… Zelf knutselen kan ook, bijvoorbeeld als je toiletpapier over een ballon laat drogen, kun je zelf een leuke iglo maken.

5. Takken van verschillende fruit- en notenbomen en andere materialen uit de natuur zijn heel leuk om een verblijf op een natuurlijke manier in te richten. Houd er wel rekening mee dat niet elke boomsoort geschikt is. Hier vind je een lijst van boomsoorten die veilig zijn: http://hamsterverblijven.weebly.com/veilige-materialen.html

6. Het loopwiel kun je niet zelf maken, maar bijvoorbeeld Zooplus verkoopt loopwielen aan een lage prijs: Houten loopwiel van Zooplus of plastic loopwiel van Zooplus.

Gebaseerd op https://www.hamsterbacken.com/artgerechte-haltung/artgerechte-haltung-mit-kleinem-geldbeutel/