Adoptievoorwaarden Russische dwerghamster/hybride

Afmetingen hamsterverblijf & soort verblijf

Minimale bodemoppervlak van het hamsterverblijf bedraagt 2800cm² (Bijvoorbeeld: 70cmx40cm – L*B) – Groter wordt ten zeerste aanbevolen! Richtlijn 4000-5000cm² (bijvoorbeeld 100×40/80×50 of 100×50).

Als opvang raden we als hamsterverblijf een aquarium of een terrarium met voldoende beluchting aan. Maar ook traliekooien met een voldoende hoge onderbak (zie puntje bodembedekking) komen in aanmerking.

Opmerking: de buitenafmetingen van een traliekooi verschillen vaak heel erg van de binnenafmetingen van een traliekooi. Om te weten of je traliekooi voldoet aan het minimum bodemoppervlak, controleer je dus best even de binnenafmetingen.

Inrichting hamsterverblijf

* Loopwiel: Minimale diameter van een loopwiel bedraagt 20cm. Voor Russische dwerghamsters/hybriden vanaf 50 gram of heel grote exemplaren voorzie je beter een loopwiel vanaf min. 25cm diameter (bv. Kleindier looprad 28cm Zooplus of Trixie houten looprad 28cm). In dit geval zal de opvang dit op voorhand meedelen. Om te weten of je loopwiel geschikt is, kijkt je naar de loophouding van je hamster. Kan de hamster in het loopwiel mooi recht lopen, dan is het loopwiel in orde. Opgelet: Een flying saucer of loopschijf wordt niet gezien als volwaardig loopwiel, maar kan een leuke aanvulling zijn in het verblijf of in de ren.

* Zandbad: Een zandbad met chinchillazand is een must! Minimum diameter moet 18cm bedragen en in het zandbad moet een schuilplekje voorzien zijn (bv. klein keramiekhuisje, een wilgenbruggetje, etc). Een snoepbokaal als zandbad kan ook perfect voor een dwerghamster. Ideaal voor een dwerghamster is een zandbox van ongeveer 30x20cm met een schuilplekje.

* Slaaphuis: een voldoende groot slaaphuis, zonder bodem van minimum 10x25cm. We bevelen ten zeerste een meerkamerhuis aan, met minimum 2 kamers, en een afneembaar dakje voor nestcontrole.

*Nestmateriaal: Er wordt voldoende nestmateriaal voorzien bv. reepjes onbedrukt en ongeparfumeerd toiletpapier of safebedvlokken

*Bodembedekking: een graafbare bodembedekking (bv. hennepvezel, ontstoft zaagsel – Allspan of Plospan, vlas, of katoenbedekking) Minimum 10cm bodembedekking vereist. Indien mogelijk raden wij aan van veel hoger in te strooien nl. 20-25cm.

*Afwisseling: Naast de bovengenoemde basis zijn nog extra schuilplekjes aanwezig (bv. kurkenbuis, wilgenbruggetjes, huisjes uit keramiek, grasnest, etc.)
Opmerking: met natuurlijke spullen kunnen altijd ongenode gasten meekomen, daarom raden we aan om natuurlijke materialen op voorhand min. 48u in te vriezen. Sommige dingen kunnen ook uitgebakken worden zoals bijvoorbeeld een kurkenbuis – 1u op 100 graden in de oven)

* Doorgangen: Alle doorgangen en ingangen zijn minstens 5cm diameter (bv. huizen, schuilplekjes, kurkenbuis)

*Mag absoluut niet aanwezig zijn: Knaag/zoutsteen; hamsterwatten, plastic buizen.

–>Hier vind je meer info over huisvesting.

Voeding

* Een goede gevarieerde voeding met extra dierlijke eiwitten en zonder toegevoegde suikers
Aanbevolen: Mixerama voer

* Gezonde tussendoortjes: Geef geen ongezonde, gesuikerde snacks maar voorzie gezonde tussendoortjes zonder toevoegingen (bv. zonnebloempitten, pijnboompitten, meelwormen, gedroogd lijnzaad/dari/gierst)

* Dagelijks vers water: in een drinkpotje en/of drinkflesje

–> Bekijk hier onze uitgebreide voedingslijst.