10 gouden richtlijnen

Ik ben een klein diertje en ik vraag niet veel. Maar ook ik heb behoefte aan goede zorgen. Met onderstaande tips kan je mij heel gelukkig maken.

 1. Ik leef alleen. Geef me dus mijn eigen kooi. Heel belangrijk: zet mij niet samen met het andere geslacht, want ongewenste nestjes zijn dan het resultaat.
 2.  

 3. Ik ben een schemerdier. Ik word dus pas tegen het vallen van de avond wakker. Gelieve me dus overdag niet te storen (behalve in noodgeval). Jij wordt toch ook niet graag gestoord midden in de nacht tijdens je dromen?
 4.  

 5. Ik ben geen speelgoed en wil dus niet de hele tijd geknuffeld worden. Soms vind ik het gewoon al leuk om geobserveerd en bekeken te worden.
 6.  

 7. Observeren en kijken kan het beste als je me de geschikte huisvesting geeft. Hoe groter hoe beter! 100cm x 40cm is het absolute minimum. Onthoud goed: groter is altijd beter. Je kan me veel leuke speeltjes geven, tunnels, buizen,… Ik hou ook van veel bodembedekking, zo heb ik de mogelijkheid om veel te graven.
 8.  

 9. Hamsterwol, hamsterballen, goedkope plastieken spullen die snel splinteren zijn gevaarlijk voor mij. Geef me liever een grote speelren, waarin ik me kan uitleven. Je kan dan uitgebreid mijn kunstjes bewonderen.
 10.  

 11. Ik heb ook een groot wiel nodig. Zo hoef ik niet met een gebogen rugje te lopen. Voor een dwerghamster is dat min. 20-25cm, voor een goudhamster min.28-32cm. Wist je dat ik enorm veel beweging nodig heb en vele kilometers afleg tijdens één nacht?! Een geschikt loopwiel is dus absoluut een must.
 12.  

 13. Geef me geen gesuikerd of sterk bewerkt hamstervoer of – snoepjes. Het is niet gezond voor me en kan me overgewicht geven. Gezond hamstervoer bevat veel proteïnen. Ik heb ook elke dag vers water nodig.
 14.  

 15. In de vrije natuur ben ik een proper diertje. Geef me een toiletje. Zo hoef je mijn kooi niet te vaak te verschonen. Wist je dat verschonen me heel veel stress bezorgt?? Je verwijdert namelijk elke keer mijn geursporen.
 16.  

 17. Kweek alstublieft niet met mij. Er zijn al zoveel ongewilde hamsters die in opvangen en asielen zitten te wachten op een nieuw baasje.
 18.  

 19. Ben ik ziek, breng me dan naar de dierenarts. Laat me niet lijden, gewoon omdat ik goedkoper was dan de rekening van de dierenarts. Ook ik heb recht op verzorging.

Ik verwacht niet dat je meteen het perfecte baasje bent. Maar met bovenstaande tips kom je al een heel eind! En als je openstaat om bij te leren en me nog beter te leren kennen, dan gaan we samen een geweldige tijd tegemoet!